luni, 6 august 2012

M-am hotarat sa devin prost de Martin Page-Recenzie



Salutare!
Da, știu că am cam tras chiulul la postări, dar am fost ocupată cu înscrierea la facultate și altele. Azi mă revanșez cu o recenzie la o carte mai ”serioasă”, M-am hotărât să devin prost de Martin Page.

Nu este o carte foarte mare însă conținutul este foarte bogat, povestea îndeamnă la reflecție.

Antoine este un tânăr foarte inteligent, atât de inteligent încât nu mai poate vedea nimic frumos în ceea cea îl înconjoară, în haine vede mereu copii exploatați în fabrici, în mâncare vede foametea țărilor din lumea a treia, în lux vede sărăcia care îl susține.El ajunge la concluzia că dacă ar deveni prost totul ar fi mai frumos pentru el, va avea mai mulți prieteni, bani poate chiar și o familie.

Acesta încearcă mai întâi să devină alcoolic, sperând că băutura îi va îngusta perspectivele, dar nu reușește întru-cât realizează că nu posedă rezistență, intrând în coma de la un singur pahar de bere.

A doua încercare constă în tentativa de sinucidere, dar după un curs despre cum se face, pentru Antoine nu mai reprezintă un interes, fapt care duce la ultima variantă, să devină prost.

Ajutat de pastilele recomandate de un bun prieten, doctor, Antoine obține ceea ce și-a dorit sau avea impresia că își dorește, se angajează ca agent la bursă, devine milionar din greșeală, vărsând cafea pe tastele calculatorului, însă ceva îi lipsește, motivația. Își cumpără mașină deși nu are permis, își mobilează casa doar pentru că așa vede la ceilalți oameni, mediocrii,cumpără haine de firmă, televizor, dar fără să aibă un interes legat de ele, face toate astea doar pentru a se adapta societății.

Povestea lui Antoine este una impresionantă și profundă, veți învăța că inteligența vine cu neajunsurile sale, dar că este un dar  cu o valoare inestimabilă și care trebuie prețuită.

Nota:5/5

Citat preferat: ”- Lacenaire spunea că singurii care au dreptul să judece sunt condamnații.”

2 comentarii: